Verschil in frequentie

Uit het onderzoek bleek dat een wekelijkse massage een verandering teweeg brengt in het immuunsysteem. Er werden verhoogde waarden gemeten van lymphocyten en cytokines, die zorgen voor je afweersysteem. Deze waarden waren vergelijkbaar met de waarden na een enkele massage uit het voorgaande onderzoek. Bij de 2-wekelijkse massage, werden echter ook verhoogde neuro-endocriene waarden gemeten. Hetgeen betekent dat ook een 2-wekelijkse massage een positieve invloed heeft op jouw psyche en hormoonhuishouding.

Verschil in type massage

Uit het onderzoek bleek ook dat het soort massage dat u ondergaat een verschillend effect heeft. Zo blijken ontspanningsmassages vooral effect te hebben op jouw immuunsysteem. Er was een duidelijke toename te zien van het aantal lymfocyten in het bloed. Dit is een witte bloedcel die zorgt voor het tegengaan van schadelijke invloeden van buitenaf. Ook nam na de massage het cortisolgehalte af. Cortisol is een hormoon dat vrijkomt als reactie op stress.
Bij de lichte massage nam het oxytocine gehalte toe. Oxytocine is het gelukshormoon. Het geeft je een gevoel van veiligheid en verbinding. Het zorgt ervoor dat je beter bestand bent tegen stress en dat jouw lichaam sneller tot rust komt. Ook nam bij dit type massage het CRH niveau af. Dit is een hormoon dat de aanmaak van cortisol stimuleert. Het zorgt dus voor minder stress.

Conclusie

Wanneer je vaker een massage ondergaat, heeft het een ander effect dan wanneer je af en toe een massage krijgt. Ook het type massage is bepalend voor het effect. Er is ook in dit onderzoek opnieuw wetenschappelijk aangetoond dat massage goed voor je is. Massage heeft een positief effect op jouw immuunsysteem en vermindert stress.